Na skróty > Przepisy kulinarne


Wyświetleń: 9092

Zachęcamy do dzielenia się z nami i czytelnikami portalu CiechanowOnline.pl swoimi ulubionymi przepisami kulinarnymi. Mamy nadzieję, że nasza Książka kucharska już wkrótce się powiększy o kolejne przepisy.

Czekamy na Wasze maile! Adres e-mail: redakcja@ciechanowonline.pl
Poniższe przepisy przygotowała i wypróbowała Kasia i Agnieszka - serdecznie dziękuję!
Na słodko
Rogaliki
 
Składniki:
1 kg mąki pszennej
1 kostka masła roślinnego
10 dag drożdży
2 żółtka
1 szklanka mleka
szczypta soli
3 torebki cukru waniliowego
Wykonanie:
W mleku rozpuścić drożdże i cukier waniliowy. Na stolnicę wysypać mąkę, pokroić w niej margarynę, dodać żółtka, sól i rozpuszczone drożdże. Zagnieść ciasto. Pozostawić na ½ godziny. Potem wałkować cienko, kroić trójkąty, kłaść na brzeg marmoladę (twardą) i zwijać rogaliki.
Przygotowane rogaliki układać na wysmarowaną tłuszczem blachę i wkładać do ciepłego piekarnika, piec 20-25 minut.
Upieczone rogaliki można polać polewą czekoladową.

Bycze oko

Składniki
10dkg mąki
20 dkg masła lub margaryny
¾ szklanki cukru
3 łyżki gęstej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
1 cukier waniliowy
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
1 torebka bakalii (mieszanka bakaliowa)
2 galaretki (najlepiej wiśniowe)
Zagnieść ciasto z następujących składników: cukier, cukier waniliowy, masło, śmietana oraz mąka. Zagniecione ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą część rozwałkować i wyłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem a potem ciasto posmarować marmoladą lub dżemem.
Do drugiej części dodać kakao i sodę, rozrobić dolewając trochę mleka (5 łyżek).
Wyrobione ciasto rozwałkować na małe placuszki. W placuszki wkładać bakalie i zawijać w kulki, kłaść na blachę z przygotowanym ciastem.
PIEC 20 minut
Na zimne ciasto wylewamy galaretkę.
Smacznego!
Krem budyniowy

Uniwersalny krem łatwy do zrobienia, nadający się w zasadzie do każdego ciasta.
1 opakowanie budyniu (smak w zależności od ciasta, do jakiego chcemy użyć krem)
mleko (zgodnie z ilością podaną na opakowaniu budyniu)
½ szkl. cukru pudru
1 kostka masła roślinnego
spirytus, rum lub inny alkohol do smaku
Budyń gotujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, studzimy. Gorący budyń dobrze jest przykryć z wierzchu folią spożywczą tak, aby folia dotykała budyniu. Masło roślinne miksujemy z cukrem pudrem, następnie dodajemy po trochu zimny budyń. Na koniec powoli dolewamy do smaku trochę spirytusu i (jeżeli ktoś lubi) rumu. W zależności od przeznaczenia, do kremu można dodać owoce (jagody, truskawki, ananasa, porzeczki).
Babeczki
30 dag mąki krupczatki (ok. 2 szklanki)
15 dag margaryny
10 dag cukru pudru (2/3 szklanki)
2 żółtka
1-2 łyżki śmietany (22 %)
cukier waniliowy
Mąkę przesiać, rozrobić z margaryną, dodać pozostałe składniki. Zagnieść na jednolite ciasto. Wylepić babeczki (ciasto jest na tyle tłuste, ze nie ma potrzeby wcześniejszego smarowania foremek). Piec w temperaturze ok. 200° C aż babeczki uzyskają złoty kolor. Po przestudzeniu babeczki można napełnić w zasadzie wszystkim, co mamy pod ręką – kremem budyniowym, owocami, galaretką (pod warunkiem, że będzie już trochę stężała) czy bitą śmietaną. Zaletą babeczek jest to, że można upiec ich od razu większą ilość i dość długo przechowywać (w suchym miejscu). W razie wizyty niezapowiedzianych gości wyjmujemy po prostu babeczki, nadziewamy i …. Smacznego J
 
Piernik

Przepis z gatunku moich ulubionych – wrzucamy wszystko do miski, mieszamy i... gotowe J

2 całe jajka
2 szkl. cukru
1 czubata łyżka przyprawy do pierników
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki kakao
6 łyżek dżemu (najlepiej własnej roboty, mogą być też powidła. Nie powinien być to typowy dżem sklepowy zawierający żelatynę)
1 łyżka sody
4 szkl. mąki
2 szkl. mleka
1 masło roślinne
bakalie (np. rodzynki, suszone morele)
Wszystkie składniki, w razie potrzeby przesiane, zmiksować w podanej kolejności. Mąkę i mleko dodawać na przemian (np. szklanka mąki, pół szklanki mleka). Na końcu dodać rozpuszczone w rondelku masło roślinne oraz bakalie, wcześniej oprószone mąką. Piec w temperaturze 170°C ok. 1 godz. Dla upewnienia się, czy ciasto jest już dobre, można pod koniec pieczenia wbić w nie cienki drewniany patyczek (najlepsze są wykałaczki do szaszłyków). Jeżeli patyczek po wyjęciu będzie suchy, to znaczy, że piernik już palce lizać. Po wystudzeniu piernik można posypać cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną w łyżce mleka czekoladą.
 
Na ostro

Placek po węgiersku
 
Placki:
½ kg ziemniaków
1 cebula
1 jajko
1 łyżka mąki
3-4 łyżki bułki tartej
sól, pieprz, ostra papryka
Farsz:
½ kg wołowiny bez kości
2 łyżki mąki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
ok. ½ szkl. ketchupu
1 łyżka śmietany
sól, pieprz, ostra papryka
Mięso umyć, pokroić w kostkę, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu. Dodać przyprawy oraz obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Podlać wodą (może być również bulion) i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy, ketchup i mąkę wymieszaną z odrobiną zimnej wody.
Ziemniaki obrać i zetrzeć. Odcedzić, dodać drobno posiekaną obraną cebulę, ubite jajko, mąkę i bułkę tartą. Doprawić do smaku. Gdy farsz jest już przygotowany, na rozgrzanej oliwie smażyć duże placki, ok. 3-4 minut z każdej strony. Na każdy placek nałożyć farsz i odrobinę śmietany. W zależności od ilości ostrych przypraw wcześniej przygotować odpowiednią ilość… napojów chłodzących J
 

Dodatki do dań
Grzyby marynowane
 
Wybieramy grzybki oczywiście zdrowe, ale najlepiej mniejsze i raczej kapelusze. Myjemy bardzo dokładnie, oczyszczamy i wrzucamy do lekko osolonej wrzącej wody. Obgotowujemy ok. 0,5 godziny, odcedzamy. W tym czasie przygotowujemy zalewę
4 szkl. wody na 1 szkl. octu 10 %
5 łyżek cukru
2 łyżki soli
pieprz, ziele angielskie, listek laurowy, obrana cebula
Zalewę zagotowujemy, wrzucamy obgotowane grzyby i gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Następnie grzyby wyjmujemy, układamy w słoiczki i zalewamy wrzącą zalewą octową. Słoiki zakręcamy, odstawiamy do góry dnem i… gotowe J
Grzyby duszone
Grzyby czyścimy, dokładnie płuczemy, kroimy na drobne kawałki. W garnku podgrzewamy oliwę z dodatkiem masła, wrzucamy grzyby. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę (1-2 w zależności od ilości grzybów). Podlewany delikatnie wodą (nie za dużo, w końcu chcemy mieć grzyby duszone, a nie zupę grzybową J ) Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, chili. Dusimy pod przykryciem ok. 1 godz. Pod koniec duszenia dodajemy 1-2 łyżki śmietany. Pycha J
Ziemniaki pieczone
Bardzo proste, bardzo szybkie, bardzo smaczne… J
ziemniaki (w ilości uzależnionej od ilości osób)
tłuszcz (najlepiej smalec taki domowy, ze skwarkami, mniam)
papryka słodka
Ziemniaki obieramy, kroimy na pół i gotujemy na półtwardo. Odcedzamy, lekko przestudzamy i kroimy w grube plastry. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy ziemniaki, smażymy, aż uzyskają apetyczny, złoty kolor. Pod koniec smażenia posypujemy słodką papryką. Podajemy jako dodatek do dań głównych. Doskonałe z sosem czosnkowo-koperkowym.
 
Na zimno
 
Pasztet

½ kg łopatki
40 dag surowego boczku
30 dag piersi z kurczaka
30 dag szpondru
garść wątróbki drobiowej
2 cebule
1 marchewka
1 pietruszka
3-4 jajka
listek laurowy, pieprz, przyprawa typu Vegeta, ziele angielskie (do gotowania)
pieprz, majeranek, sól, świeżo starta gałka muszkatołowa - szczypta (do pasztetu)

Łopatkę, boczek oraz szponder gotować ok. 1,5-2 godz., z dodatkiem warzyw i przypraw. Pod koniec gotowania dodać pierś z kurczaka. Wątróbkę sparzyć wrzucając na 1-2 minuty do wrzącej wody. Mięso oraz surową cebulę 3 x zmielić. Dodać jajka i przyprawy. Majeranek przed dodaniem rozetrzeć w dłoniach. Pasztet przełożyć do blaszek, posypać z wierzchu bułką tartą. Piec w temperaturze 170-180°C 1,5-2 godzin. Po upieczeniu pasztet można zamrozić, jednak najsmaczniejszy jest świeży, a szczególnie jeszcze ciepły J
Nóżki

1-2 golonki wieprzowe
3 krótkie nóżki wieprzowe
2 marchewki
1 pietruszka
cebula
por
ziele angielskie, listek laurowy, pieprz, przyprawa typu Vegeta
majeranek
Mięso zalać wodą tak, aby tylko je zakryła, nie więcej. Dodać warzywa i przyprawy (jak na rosół). Gotować aż mięso będzie miękkie, ok. 3 godz. Wywar przecedzić, dodać pokrojone drobno mięso z golonki, pokrojoną w kostkę marchewkę, pieprz i majeranek do smaku. Przelać do salaterek, odstawić do zastygnięcia.
 
Zupy
Ogórkowa

Coś dla początkujących, prosta, smaczna, polska :)
3 skrzydełka z kurczaka
6-7 ogórków kiszonych
4-5 ziemniaków
2 marchewki
1 pietruszka
por
mały seler
2-3 łyżki śmietany
pieprz, przyprawa typu Vegeta, ziele angielskie, listek laurowy, kostka rosołowa

Marchewkę, pietruszkę oraz seler obieramy i ścieramy na grubej tarce. Por drobno kroimy. Ziemniaki obieramy i kroimy w niezbyt grubą kostkę. Wrzucamy do garnka ze skrzydełkami i przyprawami. Ogórki obieramy ze skórki, trzemy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy ogórki, przesmażamy. Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy przesmażone ogórki oraz śmietanę. Jeżeli zupa będzie za mało „ogórkowa” możemy dodać trochę soku z ogórków. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekanym koperkiem.

Zupa brokułowa

1 brokuł
3-4 ziemniaki
1 cebula
1 czerwona papryka
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1/2 szkl. śmietany
½ szkl. mleka
15 dag startego ostrego sera
3 szklanki rosołu
sól, pieprz
Brokuł podzielić na różyczki, łodygę drobno posiekać. W garnku rozpuścić masło, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, posiekaną cebulę, paprykę, łodygę brokuła i czosnek. Dusić około 10 minut. Dodać przyprawy i mąkę, dusić jeszcze przez kilka minut. Następnie powoli dodać rosół i różyczki brokuła i gotować, aż wszystkie składniki będą miękkie. Dodać mleko, śmietanę i ser. Gotować, aż ser się rozpuści.
 
Dania główne
 
Kotlety mielone z… ryby

0,5 kg filetów z dowolnej ryby (próbowałam pangę i dorsza, obie świetne)
1-2 jajka
ser żółty (taki mały kawałek co gdzieś się po lodówce plącze)
mąka do obtoczenia
przyprawa do ryb, pieprz
Rybę myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i mielimy. Żółty ser trzemy na najdrobniejszej tarce, dodajemy do ryby razem z jajkiem i przyprawami. Formujemy kotleciki, obtaczamy w mące i smażymy. Cała filozofia J

Zrazy zawijane

1 kg wołowiny bez kości
2 ogórki kiszone
1 cebula
2-3 pieczarki
1 łyżka musztardy
1 łyżka mąki
łyżka oliwy
sól, pieprz, vegeta

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Przy krojeniu mięsa wołowego najważniejsze jest, aby kroić je w poprzek włókien. Plastry rozbić tłuczkiem bardzo cienko, unikając jednak przerwania mięsa, przyprawić. Cebulę, ogórki i pieczarki posiekać, wymieszać z musztardą, Nałożyć farsz na plastry mięsa, zwinąć i sczepić wykałaczkami lub obwiązać nitką. Zrumienić z każdej strony na silnie rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do garnka, podlać wodą (można dodać kostkę bulionu grzybowego), doprawić do smaku. Dusić na wolnym ogniu do miękkości. Pod koniec duszenia do sosu dodać mąkę rozprowadzoną w zimnej wodzie.
Surówki i sałatki
 
W zasadzie dział zupełnie nieograniczony, tak jak ludzka wyobraźnia. Łączyć można niemal wszystko z niemal wszystkim J
 
Sałatka brokułowa

1 brokuł
3-4 jajka
2 pomidory
ser żółty
majonez
koperek
Brokuł gotujemy w lekko osolonej wodzie, dzielimy na części. Jajka gotujemy na twardo, kroimy w ósemki. Pomidory obieramy ze skórki (jeżeli ktoś lubi) i kroimy w grubą kostkę. Wszystkie składniki układamy warstwami (najlepiej w szklanym naczyniu) w kolejności: jajka, brokuł, pomidory. Posypujemy startym na grubej tarce żółtym serem, polewamy majonezem z dodatkiem odrobiny zimnej wody lub innym ulubionym sosem (wspaniale smakuje z sosem czosnkowym). Na koniec posypujemy koperkiem.
 
Sałatka z szynką

20 dag szynki
3 świeże ogórki
pęczek rzodkiewek
puszka kukurydzy
papryka słodka, pieprz, sól, majonez
Szynkę, ogórki i rzodkiewki pokroić w grubą kostkę. Dodać kukurydzę, doprawić do smaku, dodać majonez.
Potrawy z grilla

Kaszanka z cebulą i jabłkiem

Kaszanka z grilla pyszna jest sama w sobie, ale dla osób, które lubią eksperymentować, polecam troszkę inną wersję tego dania. Potrzebujemy kaszankę w ilości odpowiadającej ilości gości (plus 10% dla smakoszy i obżartuchów J ), 2-3 cebule, 2-3 jabłka. Cebule obieramy i kroimy na cząstki, jabłka kroimy, wycinamy gniazda nasienne i również dzielimy na cząstki. Kaszankę z kawałkami cebuli i jabłek układamy na folii aluminiowej, zawijamy szczelnie i na grilla. Pycha J
Czosnek grillowany
Przepisu na czosnek grillowany w zasadzie… nie ma. Jedyne co należy zrobić, to całe główki czosnku położyć na grilla i po ok. 10 minutach… gotowe. Jeżeli czosnek jest dobrze ugrillowany, powinien mieć konsystencję pozwalającą na rozsmarowanie. Wspaniale smakuje z podpieczoną na grillu bagietką z masłem, może odrobiną żółtego sera…. Rozmarzyłam się… J

Segreguj odpady i odbieraj nagrody!
W Ciechanowie przeprowadzony zostanie innowacyjny Program Pilotażowy Systemu Indywidualnej Segregacji Odpadów. Jest to autorskie rozwiązanie Grupy T4B mającej swoje biuro…
Ciechanowska Gala Sportu: stypendia, nagrody, wyniki plebiscytu
Miasto zorganizowało Ciechanowską Galę Sportu, skierowaną do lokalnych środowisk sportowych. W uroczysty sposób docenione zostały młode talenty oraz doświadczeni zawodnicy i trenerzy. Prezydent…

czytaj więcej
Jakie zainteresowania wpisać do swojego CV?
Po uzupełnieniu CV o doświadczenie zawodowe, wykształcenie i umiejętności pora na przedstawienie swoich zainteresowań. Niektórzy zupełnie rezygnują z tej rubryki, a szkoda – bowiem…

czytaj więcej
Jakie umiejętności warto wpisać do CV?
Wiele osób staje przed problemem - co wpisać w rubrykę "umiejętności" podczas pisania CV? Na co zwróci uwagę pracodawca, co go zachwyci, a czego lepiej nie wpisywać? Co jeszcze…

czytaj więcej

REKLAMA

ZAPROSZENIA


Tańsze korzystanie z basenu solankowego w DPS
Od 18 lutego 2019 r. istnieje możliwość tańszego korzystania z solankowego basenu rehabilitacyjnego, mieszczącego się w budynku DPS KOMBATANT zlokalizowanego…
Uniwersytet Trzeciego Wieku
 Aerobik, język angielski, język niemiecki, Nordic Walking, zajęcia ruchowe, basen i inne zajęcia. Szczegóły znajdą Państwo w COEK Studio mieszczącym…

czytaj więcej

Reklama

Reklama

kalendarz imprez


<< 18 czerwca 2019 >>

Nd Pn Wt Śr Cz Pt Sb
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Reklama

sonda

Odwiedziłem już restaurację McDonald's w Ciechanowie
TAK
NIE
Nie chodzę do takich restauracji

reklama


KONTAKT:

Telefon:
736 223 031
email: redakcja@ciechanowonline.pl